PRAVDA O BEZKOFEÍNOVEJ KÁVE

Bezkofeínová káva je v podstate normálna káva, ktorá však prechádza procesom, počas ktorého stratí väčšinu kofeínu. Až 97% kofeínu z kávových bôbov býva odstránených. Aj keď teda názov hovorí o tom, že je káva bez kofeínu, je dôležité si zapamätať, že jeho malé množstvo je v takejto káve stále obsiahnuté – je to však oveľa menej, ako v klasickej kofeínovej káve. Konečným výsledkom je šálka lahodného nápoja, ktorá je chutná rovnako, ako normálna káva, no neposkytne ti „nakopnutie“. Na druhej strane sa nemusíš obávať vedľajších účinkov kofeínu a jeho nadmernej konzumácie.

Existuje niekoľko druhov procesov, výroby bezkofeínovej kávy, všetky sú však veľmi podobné. Vo všeobecnosti sa kávové zrná zmyjú roztokom, ktorý je zvyčajne vyrobený z vody, organických roztokov alebo oxidu uhličitého. Táto zmes pomaly odstraňuje kofeín z bôbov, čoho výsledkom je dokonalá káva bez kofeínu. Dôležité je to, aby sa proces uskutočnil na úplnom začiatku, ešte pred pražením či mletím kávových zŕn.

JE MOŽNÉ ZISTIŤ ROZDIEL?
Väčšina ľudí a milovníkov kávy je vyberavých čo sa týka ich obľúbeného nápoja. Ak sa teda rozhodneš skúsiť bezkofeínovú kávu alebo na ňu úplne presedlať, určite budeš chcieť, aby káva chutila čo najpodobnejšie. Najlepšou vecou je, že celý proces zbavovania sa kofeínu nemá dopad na vôňu či chuť nápoja. Bezkofeínová káva je často jemnejšia ako chuťou, tak aj vôňou. Ak takúto chuť nemáš rad, zvoľ silnejšie kávové zrná a dosiahneš tak silnejšiu chuť aj vôňu.

Najideálnejším riešením pri tvojom prestupe z kofeínovej na bezkofeínovú kávu bude experimentovať. Pri správnom pražení a voľbe zŕn však určite nájdeš nápoj, ktorý ti bude chutiť aj voňať a ktorý budeš milovať. A navyše – chrániš sa pred vedľajšími účinkami kofeínu!

Zdroj: kofi.sk