V prvej časti článku o najznámejších typoch kávy sme si predstavili tie naozaj najznámejšie. Mnoho z nich ste už pili či o nich aspoň počuli. Dnes vám predstavíme tie menej známe, o to však zaujímavejšie ako chuťou, tak aj prípravou. Nebojte sa experimentovať a vyskúšať ich aj vy, pretože za to rozhodne stoja!
AKÉ SÚ ZNÁME DRUHY KÁVY:
LÚHOVANÁ KÁVA
Káva, ktorá sa lúhuje za pomoci horúcej vody. Tá je cyklovaná cez kávovú zmes a vďaka gravitácii dosahuje svoju požadovanú silu.
KÁVA LÚHOVANÁ ZA CHLADNA
Táto káva nevyžaduje k svojmu lúhovaniu horúcu vodu. Namiesto nej sa používa studená voda a dlhší čas samotného lúhovania. Ľadová káva je podobným typom, používa sa pri nej však horúca voda a nápoj sa vychladí až potom.
VÁKUOVÁ KÁVA
Na jej prípravu sa používajú dve komory, kde sa spojí tlak pary s vákuom a vytvoria tak finálnu šálku kávy.
CAFFE AMERICANO
Druh espressa, do ktorého sa pridáva horúca voda. Tá vytvorí kávu podobnú v sile, no rozdielnu v chuti.
CAFE CUBANO
Kubánska káva, ktorá je espressom a pridáva sa do nej cukor demerara.
CAFFE CREAMA
Vysoký espresso nápoj obľúbený najmä vo Švajčiarsku, Rakúsku či severnom Taliansku.
CAFE ZORRO
Dvojitá dávka espressa v pomere s vodou 1:1
DOPPIO
Dvojité espresso podávané v malej šáločke.
ESPRESSO ROMANO
Espresso podávané s koliečkom citróna.
GUILLERMO
Dvojité espresso, ktoré sa leje cez kúsky limetky. Niekedy sa podáva s ľadom.
RISTRETTO
Espresso s rovnakým množstvom kávy, no polovičným objemom vody. Pri výmene pomerov vytvoríte Lungo.
FLAT WHITE
Espresso podobné latte, no s textúrovaným mliekom.
Tie najzaujímavejšie typy kávy si predstavíme zas nabudúce. Blížime sa k tým, ktoré väčšina z nás ešte neochutnala, o to však sú ich chuť, vôňa či prevedenie zaujímavejšie. Ak ste naozajstným milovníkom kávy, ďalšiu časť tohto seriálu si rozhodne nenecháte ujsť.
Zdroj: kofi.sk
AKÉ SÚ ZNÁME DRUHY KÁVY:
LÚHOVANÁ KÁVA
Káva, ktorá sa lúhuje za pomoci horúcej vody. Tá je cyklovaná cez kávovú zmes a vďaka gravitácii dosahuje svoju požadovanú silu.
KÁVA LÚHOVANÁ ZA CHLADNA
Táto káva nevyžaduje k svojmu lúhovaniu horúcu vodu. Namiesto nej sa používa studená voda a dlhší čas samotného lúhovania. Ľadová káva je podobným typom, používa sa pri nej však horúca voda a nápoj sa vychladí až potom.
VÁKUOVÁ KÁVA
Na jej prípravu sa používajú dve komory, kde sa spojí tlak pary s vákuom a vytvoria tak finálnu šálku kávy.
CAFFE AMERICANO
Druh espressa, do ktorého sa pridáva horúca voda. Tá vytvorí kávu podobnú v sile, no rozdielnu v chuti.
CAFE CUBANO
Kubánska káva, ktorá je espressom a pridáva sa do nej cukor demerara.
CAFFE CREAMA
Vysoký espresso nápoj obľúbený najmä vo Švajčiarsku, Rakúsku či severnom Taliansku.
CAFE ZORRO
Dvojitá dávka espressa v pomere s vodou 1:1
DOPPIO
Dvojité espresso podávané v malej šáločke.
ESPRESSO ROMANO
Espresso podávané s koliečkom citróna.
GUILLERMO
Dvojité espresso, ktoré sa leje cez kúsky limetky. Niekedy sa podáva s ľadom.
RISTRETTO
Espresso s rovnakým množstvom kávy, no polovičným objemom vody. Pri výmene pomerov vytvoríte Lungo.
FLAT WHITE
Espresso podobné latte, no s textúrovaným mliekom.
Tie najzaujímavejšie typy kávy si predstavíme zas nabudúce. Blížime sa k tým, ktoré väčšina z nás ešte neochutnala, o to však sú ich chuť, vôňa či prevedenie zaujímavejšie. Ak ste naozajstným milovníkom kávy, ďalšiu časť tohto seriálu si rozhodne nenecháte ujsť.
Zdroj: kofi.sk