NAJZNÁMEJŠIE TYPY KÁVY VOL.1

Aj keď je drvivá väčšina svetovej kávy rozdelená medzi dva druhy – Arabica a Robusta, napriek tomu existuje množstvo typov nápojov, metód a kombinácií, vďaka ktorým si tento mok môžete vychutnať v niekoľkých prevedeniach. Okrem kultúrnych rozdielov v konzumácii kávy sa každá šálka môže líšiť pridanými ingredienciami, technikou lúhovania či hrúbkou zŕn.

TOTO SÚ TIE NAJZNÁMEJŠIE TYPY KÁVY:
ČIERNA KÁVA
V našich končinách ide zrejme o najobvyklejší typ kávy. Nepridáva sa do nej nič a jej chuť je čisto kávová. Ponúka tak zážitok najmä pre milovníkov jej dokonalosti v celej svojej nahote. Servíruje sa priamo z kávovaru.

KÁVA S CUKROM A/ALEBO MLIEKOM
Káva, ktorej príprava a lúhovanie sú podobné čiernej káve, na konci procesu sa do nej však pridajú prídavné ingrediencie, akými sú smotana, mlieko, cukor či umelé sladidlo. Táto káva a jej chuť je aditívnymi surovinami už poznačená.

Káva s mliekom

FILTROVANÁ KÁVA
Pripravuje sa lúhovaním za pomoci papierového filtra a horúcej vody, ktorá je do tohto filtra nalievaná.

FRENCH PRESS
Metóda french press vyžaduje stroj, ktorý vytláča z kávovej zmesi vodu, ktorá potom odteká do pripravenej šálky. Ponúka výdatnú chuť.

TURECKÁ KÁVA
Táto káva sa servíruje najmä na Strednom východe, svojej obľube sa však teší aj u nás. Jemne pomletá káva sa ponorí do vody, čím sa vytvorí lahodná pena.

Turecká káva

ESPRESSO
Čoraz populárnejší typ využívajúci tlak na jemne pomletú kávovú zmes. Pridáva sa malé množstvo vody, čo espressu dodáva rozdielnu chuť a silu.

Espresso

CAPPUCCINO
Ide o formu espressa, do ktorého sa pridáva horúce mlieko a mliečna pena. Ďalšou odnožou je machiatto, ktoré sa taktiež pripravuje s pridaním mliečnej peny, je však silnejšie ako cappuccino.

Cappuccino

LATTE
Pripravované podobne ako espresso – mliečna pena je v pomere 1:3 až 1:5. Rovnako sa pripravuje aj iný typ kávy – Mocha. Do mochy sa pridáva ešte čokoládový sirup.

Latte

ÍRSKA KÁVA
Na záver niečo pre fajnšmekrov – írska káva je kombinácia kávy, kvalitnej whiskey a smotany. Niekedy sa do nej pridáva ešte cukor pre sladšiu chuť.

Zdroj: kofi.sk