Káva, lahodný nápoj mnohých chutí a podôb sa vyrába z plodov kávovníka. Podľa odrody majú zrelé kávové čerešne temne červenú až fialovú, prípadne žltú až oranžovo farbu. Chutia sladko, nie nepodobné nám známym čerešniam, len s nádychom exotického ovocia. Medzi dva najrozšírenejšie druhy tejto rastliny patrí kávovník statný (Coffea Canephora), známy tiež ako robusta a kávovník arabský (Coffea arabica), skrátene arabica.
Napriek názvu arabica je pravlasťou kávy africká Etiópia. Odtiaľ sa potom kávovník dostal zrejme v 13. a 14. storočí pri vojenských ťaženiach do Jemenu, kde bol vysadený na terasovité políčka a ďalej kultivovaný. Arabské štáty sú taktiež považované za kolísku kávy, ako ju s obľubou pijeme dnes.
ARABICA VS. ROBUSTA
Arabica dnes tvorí asi 75% celosvetovej produkcie kávy. Oproti druhu robusta je náročnejšia na pestovanie aj spracovanie, čo ústi v jej vyššiu cenu. Jej kávové zrná obsahujú výrazne menej kofeínu než robusta a ukrývajú veľký chuťový potenciál, ktorý sa plne prejaví po upražení. Paleta chutí a vôní je veľmi pestrá, môže pripomínať rôzne druhy potravín (napr. oriešky či čokoládu), ale predovšetkým najrôznejšie ovocie, kvety alebo korenia. Necitlivé praženie ale dokáže aj zo skvelých kávových zŕn vyrobiť chuťovo plochou a nezaujímavou kávu.
PODMIENKY PRE PESTOVANIE
Kávovníku arabskému sa darí v nadmorských výškach 600-2000 m n.m. pri príjemných stredných teplotách 18-24 ° C a ročným úhrnom zrážok niekde medzi 1200 a 2200 mm. Čím vyššie káva rastie, tým dlhšie dozrieva a tým je kvalitnejšia, pretože cukry a ďalšie látky majú dostatok času vstrebať sa zo šupky kávovej čerešne do zŕn. Pri pestovaní vyžaduje kávovník pravidelnú starostlivosť farmára. Kry vyžadujú hnojenie, niekedy aj tieň vyšších stromov. Prvú úrodu kávových čerešní, nesú kávové kríky a stromy často až po 6 rokoch. Najväčšími producentmi kávy arabica sú Brazília – tá je vôbec najväčším producentom kávy na svete, Kolumbia.
ODRODY ARABICA
Arabica má mnoho odrod (kultivarov). Vďaka vzrastajúcej obľube rastie ai počet jej druhov vzniknutých šľachtením či krížením. Okrem základnej odrodí Typica (Etiópia, nízka produkcia a excelentná kvalita), je to napríklad odroda Bourbon (nižšia produkcia a výborná kvalita), odolná Mundo Nuovo či odroda Caturra (Brazília, vysoká produkcia i kvalita), Pocamara (kvetinová a korenistá), či Geisha (Etiópia, najžiadanejšia, veľmi draha, sladká); prípadne takzvaná slonia fazuľa, brazilská odroda Maragogype. Je to mutant s najväčších kávových zŕn na svete, ktorý sa spontánne objavil v Brazílii, dnes sa pestuje napríklad ai v Mexiku, Nikaragui alebo v Guatemale.
Kofi odporúča: Pellini Top
Zdroj: kofi.sk
Napriek názvu arabica je pravlasťou kávy africká Etiópia. Odtiaľ sa potom kávovník dostal zrejme v 13. a 14. storočí pri vojenských ťaženiach do Jemenu, kde bol vysadený na terasovité políčka a ďalej kultivovaný. Arabské štáty sú taktiež považované za kolísku kávy, ako ju s obľubou pijeme dnes.
ARABICA VS. ROBUSTA
Arabica dnes tvorí asi 75% celosvetovej produkcie kávy. Oproti druhu robusta je náročnejšia na pestovanie aj spracovanie, čo ústi v jej vyššiu cenu. Jej kávové zrná obsahujú výrazne menej kofeínu než robusta a ukrývajú veľký chuťový potenciál, ktorý sa plne prejaví po upražení. Paleta chutí a vôní je veľmi pestrá, môže pripomínať rôzne druhy potravín (napr. oriešky či čokoládu), ale predovšetkým najrôznejšie ovocie, kvety alebo korenia. Necitlivé praženie ale dokáže aj zo skvelých kávových zŕn vyrobiť chuťovo plochou a nezaujímavou kávu.
PODMIENKY PRE PESTOVANIE
Kávovníku arabskému sa darí v nadmorských výškach 600-2000 m n.m. pri príjemných stredných teplotách 18-24 ° C a ročným úhrnom zrážok niekde medzi 1200 a 2200 mm. Čím vyššie káva rastie, tým dlhšie dozrieva a tým je kvalitnejšia, pretože cukry a ďalšie látky majú dostatok času vstrebať sa zo šupky kávovej čerešne do zŕn. Pri pestovaní vyžaduje kávovník pravidelnú starostlivosť farmára. Kry vyžadujú hnojenie, niekedy aj tieň vyšších stromov. Prvú úrodu kávových čerešní, nesú kávové kríky a stromy často až po 6 rokoch. Najväčšími producentmi kávy arabica sú Brazília – tá je vôbec najväčším producentom kávy na svete, Kolumbia.
ODRODY ARABICA
Arabica má mnoho odrod (kultivarov). Vďaka vzrastajúcej obľube rastie ai počet jej druhov vzniknutých šľachtením či krížením. Okrem základnej odrodí Typica (Etiópia, nízka produkcia a excelentná kvalita), je to napríklad odroda Bourbon (nižšia produkcia a výborná kvalita), odolná Mundo Nuovo či odroda Caturra (Brazília, vysoká produkcia i kvalita), Pocamara (kvetinová a korenistá), či Geisha (Etiópia, najžiadanejšia, veľmi draha, sladká); prípadne takzvaná slonia fazuľa, brazilská odroda Maragogype. Je to mutant s najväčších kávových zŕn na svete, ktorý sa spontánne objavil v Brazílii, dnes sa pestuje napríklad ai v Mexiku, Nikaragui alebo v Guatemale.
Kofi odporúča: Pellini Top
Zdroj: kofi.sk