CAPPUCCINO VS. LATTE – AKO ICH PRIPRAVIŤ?

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI CAPPUCINOM A LATTE ?
Pre mnohých sú cappuccino a latte sladkými nápojmi s trochou kávy. Pre milovníkov kávy sú však oveľa viac. Aj keď sa ingrediencie oboch môžu prelínať, rozdielov v príprave a surovinách je hneď niekoľko. V tomto článku si ich predstavíme a ty sa tak môžeš rozhodnúť, či budeš cappuccino alebo latte typ.

Ingrediencie – rozdiel cappuccino vs latte

Základnou ingredienciou cappuccina je zmes espressa s horúcim mliekom a mliečnou penou. K tomuto unikátnemu nápoju sa často pridávajú aj rôzne príchute či dokonca korenia, ktoré mu dodajú jedinečnú a originálnu chuť, vôňu či sladkosť. Medzi takéto doplnkové ingrediencie môžeme zaradiť cukor, ovocie, škoricu či dokonca proteín. Na vrchu svojej šálky cappuccina nájdeš približne dvojcentimetrovú vrstvu peny, ktorá je často dôvodom jeho konzumácie.

Latte je zaujímavé tým, že na rozdiel od cappuccina nepotrebuje espresso a môže byť pripravené za pomoci akejkoľvek kávy. Dokonca sú druhy, kde samotná káva chýba a je nahradená čajom, kakaom, matté alebo matcha. Aj tieto typy latte rozhodne stoja za vyskúšanie, štandardom je však latte pripravené z espressa. Práve toto je dôvodom zmätku medzi obomi nápojmi. Do latte sa taktiež pridáva mliečna pena, v Taliansku však takúto úpravu nájdete len ťažko.
cappuccino-vs-latte
Príprava – rozdiel cappuccino vs latte

Chutné cappuccino a latte si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Aj keď je príprava podobná, v niektorých bodoch sa líši a práve to oddeľuje tieto dva dokonalé nápoje. Na prípravu cappucina budeš potrebovať stroj na espresso a parný džbán. Ideálne cappucino má objem 150ml, z toho je 25ml espresso a 85ml mlieko. O ostatok sa postará pena. Najprv nalej studené mlieko do parného džbánu a naplň ho do tretiny. Paru vypusti, čím odstrániš zvyškovú vodu. Parnú paličku ponor do džbánu a spusti trysku. Pena bude narastať – špičku však musíš držať ponorenú a naklonenú. Mlieko paríš približne dovtedy, kým nedosiahne 65 stupňov a zdvojnásobí svoj objem. Získaš tak mliečnu penu, ktorú neskôr použiješ.

Do pohára alebo šálky na cappuccino priprav espresso za pomoci espresso stroja. Mliečnu penu nalej na espresso tak, že začneš od stredu šálky a kruhovým pohybom pokračuješ až k jeho kraju. Tvoje cappuccino je pripravené a môžeš si ho doplniť o obľúbené ingrediencie!

Základom latte bude silná káva alebo espresso – záleží na tvojom výbere. Skúsiť však postupne môžeš všetky druhy. Mlieko nalej do polovice nádoby, šejkra alebo pohára, ktorý môžeš uzavrieť. Šejkuj ho čo najsilnejšie až pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. Toto mlieko zohrej v mikrovlnnej rúre počas doby približne 30 sekúnd. Pena by mala vyjsť na povrch.

Teplé mlieko nalej do svojej silnej kávy alebo espressa, na vrch šálky pridaj čo najviac mliečnej peny a chutné latte máš hotové!

Zdroj: kofi.sk