Svetový trh s kávou ovládajú dva druhy – Arabica a Robusta. Prvý menovaný sa teší o niečo väčšej obľube, oba druhy však majú svoje zásadné postavenie v konzumácii tohto zázračného nápoja. Každý milovník kávy si nájde to, čo mu vyhovuje najviac. Experimentovať sa však vždy oplatí a ak aj nepatríte k fanúšikom jedného z týchto druhov, za vyskúšanie rozhodne stoja. Existuje medzi nimi niekoľko rozdielov a tým najdôležitejším je ich chuť.
PREČO JE ARABICA OBĽÚBENEJŠIA?
Je to práve kvôli jej chuti, ktorá je ovocnejšia a sladšia v porovnaní s Robustou. Väčšina konzumentov kávy teda pije Arabicu, Robusta je ale taktiež populárna. Zrná Robusty sú horkejšie a kyslastejšie, napriek tomu si však nájdu cestu do espress či silnejších typov kávy. Ak milujete silnejšiu a výraznejšiu chuť s vyšším obsahom kofeínu, tento druh bude vašou voľbou. Arabica sa vďaka vyššiemu obsahu cukru využíva vo väčšine kávových nápojov po celom svete. Naozaj kvalitné zrná Robusty sa však chuťou vyrovnajú aj Arabice a mnohokrát ju dokonca prekonávajú.
CHUŤOVÉ ROZDIEL MEDZI ARABICA A ROBUSTA
Chuťové rozdiely medzi oboma druhmi sú spôsobené najmä obsahom živín v štruktúre jednotlivých zŕn. Arabica aj Robusta obsahujú rozdielne množstvá minerálov a ďalších chemických prvkov. Robusta napríklad obsahuje 2.7% kofeínu, čo je v porovnaní s 1.5% obsahu kávy Arabica takmer dvojnásobok. Práve to je dôvodom jej horkejšej chuti. Ak teda chcete naozaj silnú šálku kávy na naštartovanie dňa, Robusta je ideálnym riešením, ktoré vás nakopne. Robusta vedie aj v obsahu antioxidantov, ktoré tvoria 7-10% jej štruktúry, zatiaľ čo Arabica sa môže pochváliť obsahom vo výške 5-8%.
Arabica však obsahuje až o 60% viac lipidov a skoro dvojnásobok prírodných cukrov, vďaka čomu je jej chuť väčšine ľudí príjemnejšia a z toho dôvodu je na špičke celosvetovej konzumácie kávy.
Zdroj: kofi.sk
PREČO JE ARABICA OBĽÚBENEJŠIA?
Je to práve kvôli jej chuti, ktorá je ovocnejšia a sladšia v porovnaní s Robustou. Väčšina konzumentov kávy teda pije Arabicu, Robusta je ale taktiež populárna. Zrná Robusty sú horkejšie a kyslastejšie, napriek tomu si však nájdu cestu do espress či silnejších typov kávy. Ak milujete silnejšiu a výraznejšiu chuť s vyšším obsahom kofeínu, tento druh bude vašou voľbou. Arabica sa vďaka vyššiemu obsahu cukru využíva vo väčšine kávových nápojov po celom svete. Naozaj kvalitné zrná Robusty sa však chuťou vyrovnajú aj Arabice a mnohokrát ju dokonca prekonávajú.
CHUŤOVÉ ROZDIEL MEDZI ARABICA A ROBUSTA
Chuťové rozdiely medzi oboma druhmi sú spôsobené najmä obsahom živín v štruktúre jednotlivých zŕn. Arabica aj Robusta obsahujú rozdielne množstvá minerálov a ďalších chemických prvkov. Robusta napríklad obsahuje 2.7% kofeínu, čo je v porovnaní s 1.5% obsahu kávy Arabica takmer dvojnásobok. Práve to je dôvodom jej horkejšej chuti. Ak teda chcete naozaj silnú šálku kávy na naštartovanie dňa, Robusta je ideálnym riešením, ktoré vás nakopne. Robusta vedie aj v obsahu antioxidantov, ktoré tvoria 7-10% jej štruktúry, zatiaľ čo Arabica sa môže pochváliť obsahom vo výške 5-8%.
Arabica však obsahuje až o 60% viac lipidov a skoro dvojnásobok prírodných cukrov, vďaka čomu je jej chuť väčšine ľudí príjemnejšia a z toho dôvodu je na špičke celosvetovej konzumácie kávy.
Zdroj: kofi.sk