Každý jeden milovník kávy hľadá v tomto nápoji nielen povzbudenie tela, chuť, arómu, ale aj celkový zážitok z jej prípravy a konzumácie. Mletie kávy je jednou z najdôležitejších činností a všetci, čo milujú kávu, by ju mali vykonávať sami. Nič nenahradí pocit zo skvele pripravenej kávy samým sebou. Ak túto činnosť zvládnete, môžete si pripravovať svoje obľúbené druhy a nápoje sami doma.
AKO MLIEŤ KÁVU?
Samotné mletie kávy nie je vôbec zložité. Všetko je to o správnych pomeroch. V dnešnej dobe sú k dispozícii najrôznejšie mixéry a mlynčeky, ktoré si s kávovými zrnami hravo poradia. Ak však chcete mať z mletia a prípravy kávy naozajstný zážitok, zvoľte manuálne pred tými automatickými. Pravda, automatické sú rýchlejšie, často sa však prehrievajú a kazia. Navyše pocit z ručne mletej kávy je na nezaplatenie.
Ak ste sa teda rozhodli pre nástroj na mletie, na rade je samotný proces mletia. Začnite tým, koľko kávy budete potrebovať. Rozličné nápoje vyžadujú rozličné množstvo kávy, my však použijeme všeobecný pomer – na 250 gramov/mililitrov vody použijeme 15 gramov kávových zŕn. Je jedno, či zvolíte Arabica, Robusta alebo iný druh kávy. Všetko odvážte za pomoci váhy.
Rozdiely robí aj použitie nielen rozličných zŕn, ale aj filtrov. Každé jedno spojenie vytvorí unikátnu masu kávy a vy si tak môžete zvoliť, či bude výsledná zmes úplné jemná alebo hrubšia. Napríklad filtre na aeropress sú tesné a zabezpečia veľmi jemnú kávovú zmes, ktorá zintenzívni chuť nápoja. Experimentovanie je na vás.
Ak ste si už vybrali svoj typ kávy a všetko pripravili, stačí buď zapnúť mixér alebo mlieť mlynčekom ručne. Výsledkom bude jedinečná voňavá, chutná a najmä čerstvá kávová zmes, ktorá len čaká na to, kým z nej spravíte lahodný nápoj. Čas, ktorý investujete do mletia kávy sa vám rozhodne vráti v jej aróme a chuti.
Kofi odporúča: Mlynček na kávu Bosch MKM6003
Zdroj: kofi.sk
AKO MLIEŤ KÁVU?
Samotné mletie kávy nie je vôbec zložité. Všetko je to o správnych pomeroch. V dnešnej dobe sú k dispozícii najrôznejšie mixéry a mlynčeky, ktoré si s kávovými zrnami hravo poradia. Ak však chcete mať z mletia a prípravy kávy naozajstný zážitok, zvoľte manuálne pred tými automatickými. Pravda, automatické sú rýchlejšie, často sa však prehrievajú a kazia. Navyše pocit z ručne mletej kávy je na nezaplatenie.
Ak ste sa teda rozhodli pre nástroj na mletie, na rade je samotný proces mletia. Začnite tým, koľko kávy budete potrebovať. Rozličné nápoje vyžadujú rozličné množstvo kávy, my však použijeme všeobecný pomer – na 250 gramov/mililitrov vody použijeme 15 gramov kávových zŕn. Je jedno, či zvolíte Arabica, Robusta alebo iný druh kávy. Všetko odvážte za pomoci váhy.
Rozdiely robí aj použitie nielen rozličných zŕn, ale aj filtrov. Každé jedno spojenie vytvorí unikátnu masu kávy a vy si tak môžete zvoliť, či bude výsledná zmes úplné jemná alebo hrubšia. Napríklad filtre na aeropress sú tesné a zabezpečia veľmi jemnú kávovú zmes, ktorá zintenzívni chuť nápoja. Experimentovanie je na vás.
Ak ste si už vybrali svoj typ kávy a všetko pripravili, stačí buď zapnúť mixér alebo mlieť mlynčekom ručne. Výsledkom bude jedinečná voňavá, chutná a najmä čerstvá kávová zmes, ktorá len čaká na to, kým z nej spravíte lahodný nápoj. Čas, ktorý investujete do mletia kávy sa vám rozhodne vráti v jej aróme a chuti.
Kofi odporúča: Mlynček na kávu Bosch MKM6003
Zdroj: kofi.sk