Mnohí milovníci kávy si nevedia svoj každodenný nápoj predstaviť bez dávky smotany či cukru. Tieto ingrediencie sú síce chutné, svojskú a reálnu chuť čiernej kávy však potláčajú. Ak chceš zažiť jedinečný zážitok z naozajstnej chuti čiernej kávy, smotanu aj cukor by si mal obmedziť. Pokiaľ si však na ne zvyknutý, týchto 6 tipov ti pomôže vychutnať si chuť čiernej kávy naplno a zbaviť sa tohto „zlozvyku“.
SKÚŠAJ RÔZNE DRUHY
Káva je úžasná aj tým, že ponúka nekonečné množstvo druhov, typov, chutí a vôni. A skvelou správou je, že ich môžeš všetky vyskúšať! Každý druh chutí a vonia inak a ty máš tak úžasnú možnosť nájsť tú svoju. Niektoré už od svojho základu chutia smotanovejšie a sladšie ako ostatné, ktoré môžu chutiť po ovocí alebo majú silnejšiu chuť. Práve tie prvé spomenuté by si mal vyhľadávať pokiaľ si zvyknutý na smotanu a cukor.
SKÚŠAJ RÔZNE METÓDY ZALIEVANIA
Aj spôsob prípravy kávy má dopad na jej finálnu chuť. Ak ti nechutí káva zalievaná tradičným spôsobom, môžeš skúsiť alternatívy ako napríklad French Press, Pour Over či Aeropress. Každá z týchto metód dostane zo zŕn iné zložky a iné príchute. Určite stojí za to vyskúšať čo najviac metód – najmä ak si naozajstným milovníkom kávy. Experimentuj a nájdi to, čo ti sedí najlepšie!
CHUTNAJ
Vyradenie smotany a cukru a zažitie originálnej chuti čiernej kávy môže byť pomalý proces. Kľúčom je ochutnávanie. Ale nie hocijaké – daj si poriadny hlt a rozhodni, či naozaj musíš pridať ďalšie ingrediencie. Postupne znižuj množstvo smotany, mlieka alebo cukru a dostaneš sa až k čistej, reálne chuti svojej čiernej kávy.
Kofi odporúča: DeLonghi Kimbo Classic
ZNIŽUJ MNOŽSTVO SMOTANY A CUKRU
Ako som už spomínal, postupne sa snaž vyraďovať tieto ingrediencie, ktoré potláčajú reálnu chuť tohto úžasného nápoja. Bude to ťažké najmä pre tých, ktorí sú na ne zvyknutí od začiatku pitia kávy. Tento „zlozvyk“ ich môže držať aj niekoľko rokov, postupných vysádzaním však dosiahneš moment, kedy ti bude chutiť aj čistá čierna káva.
STOP ZO DŇA NA DEŇ
Ak si odvážny a najmä odhodlaný, môžeš cukru, mlieku či smotane povedať stop zo dňa na deň. Začiatok bude síce ťažší, zaručene si však na novú chuť kávy časom zvykneš. Musíš vytrvať a čoskoro si budeš užívať reálnu chuť každého jedného druhu kávy. Pretože iba bez týchto doplňujúcich ingrediencií oceníš rozmanitosť druhov a chutí.
ZMEŇ SVOJ HRNČEK
A na záver najzaujímavejší tip – štúdie ukázali, že farba tvojho hrnčeka vplýva na to, ako vnímaš chuť kávy v ňom. Ak teda použiješ biely hrnček, tvoja káva ti môže chutiť horkejšie ako rovnaká káva z priehľadného hrnčeku. Skús aj tento tip a nájdi si svoj obľúbený hrnček, z ktorého bude tvoja káva chutiť najlepšie.
Zdroj: kofi.sk
SKÚŠAJ RÔZNE DRUHY
Káva je úžasná aj tým, že ponúka nekonečné množstvo druhov, typov, chutí a vôni. A skvelou správou je, že ich môžeš všetky vyskúšať! Každý druh chutí a vonia inak a ty máš tak úžasnú možnosť nájsť tú svoju. Niektoré už od svojho základu chutia smotanovejšie a sladšie ako ostatné, ktoré môžu chutiť po ovocí alebo majú silnejšiu chuť. Práve tie prvé spomenuté by si mal vyhľadávať pokiaľ si zvyknutý na smotanu a cukor.
SKÚŠAJ RÔZNE METÓDY ZALIEVANIA
Aj spôsob prípravy kávy má dopad na jej finálnu chuť. Ak ti nechutí káva zalievaná tradičným spôsobom, môžeš skúsiť alternatívy ako napríklad French Press, Pour Over či Aeropress. Každá z týchto metód dostane zo zŕn iné zložky a iné príchute. Určite stojí za to vyskúšať čo najviac metód – najmä ak si naozajstným milovníkom kávy. Experimentuj a nájdi to, čo ti sedí najlepšie!
CHUTNAJ
Vyradenie smotany a cukru a zažitie originálnej chuti čiernej kávy môže byť pomalý proces. Kľúčom je ochutnávanie. Ale nie hocijaké – daj si poriadny hlt a rozhodni, či naozaj musíš pridať ďalšie ingrediencie. Postupne znižuj množstvo smotany, mlieka alebo cukru a dostaneš sa až k čistej, reálne chuti svojej čiernej kávy.
Kofi odporúča: DeLonghi Kimbo Classic
ZNIŽUJ MNOŽSTVO SMOTANY A CUKRU
Ako som už spomínal, postupne sa snaž vyraďovať tieto ingrediencie, ktoré potláčajú reálnu chuť tohto úžasného nápoja. Bude to ťažké najmä pre tých, ktorí sú na ne zvyknutí od začiatku pitia kávy. Tento „zlozvyk“ ich môže držať aj niekoľko rokov, postupných vysádzaním však dosiahneš moment, kedy ti bude chutiť aj čistá čierna káva.
STOP ZO DŇA NA DEŇ
Ak si odvážny a najmä odhodlaný, môžeš cukru, mlieku či smotane povedať stop zo dňa na deň. Začiatok bude síce ťažší, zaručene si však na novú chuť kávy časom zvykneš. Musíš vytrvať a čoskoro si budeš užívať reálnu chuť každého jedného druhu kávy. Pretože iba bez týchto doplňujúcich ingrediencií oceníš rozmanitosť druhov a chutí.
ZMEŇ SVOJ HRNČEK
A na záver najzaujímavejší tip – štúdie ukázali, že farba tvojho hrnčeka vplýva na to, ako vnímaš chuť kávy v ňom. Ak teda použiješ biely hrnček, tvoja káva ti môže chutiť horkejšie ako rovnaká káva z priehľadného hrnčeku. Skús aj tento tip a nájdi si svoj obľúbený hrnček, z ktorého bude tvoja káva chutiť najlepšie.
Zdroj: kofi.sk